Pčelarska radionica
Varroa – dijagnostička metoda prirodni pad

Varroa – dijagnostička metoda prirodni pad

Prirodni otpad – usvojen je kod pčelara kao jednostavna učinkovita i standardna metoda kontrole prisutnosti varroe. Određivanjem prirodnog (dnevnog) pada procjenjuje se ukupna količina prisutnosti varroe u pčelinjoj koloniji.

Dijagnostička metoda – prirodni pad

Određivanja prirodnog pada može se raditi načelno tijekom cijele godine. Uz izuzetak tijekom tretmana varoze pčela sredstvima kada u pravilu treba proći najmanje 21-30 dana od upotrebe nekih od odobrenih sredstava (npr. mravlje kiseline). Kontrolu prije tretmana zajednice ožujka do rujna obavljamo min. 7-10 dana prije predviđenog tretmana, a od listopada do veljače cca do 21 dan prije tretmana.

Ova se metoda koristi kao dijagnostička i pčelaru daje informaciju o količini prisutnosti varroe u nekoj pčelinjoj zajednici.

Materijal Potrebna oprema:

  • testni uložak koji se stavlja na podnicu košnice koju kontroliramo
  • jestivo ulje
  • povećalo (po potrebi)
  • drveni štapić (po potrebi)
  • Priprema i dijagnostika:

Postavljanje uložaka:

čiste uloške za mjerenje pada varroe postavljamo na podnicu uz bilježenje datuma i vremena (tolerancija +-15minuta)

Uklanjanje uložaka:

Uklonite dijagnostički uređaj ili premažite lim varroa podnice uljem Zabilježimo datum i vrijeme vađenja (tolerancija +-15minuta).

Određivanje broja varroe:

Prilikom brojenja varroe kao pomoć s obzirom da je varroa grinja vrlo mala a pčelari uglavnom srednja i starija dob može nam poslužiti povećalo i drveni štapić.

U slučaju da ste premazali podnicu uljem bez testnog uloška odredite žicom ili nečim sličnim cca 10cm široku traku unutar koje ćete brojiti varrou. (vidi skicu ispod)

Mjerni interval:

Iako je kao iz nekog meni nepoznatog razloga praksa prirodnog pada varroe samo tijekom sezone medenja, ja smatram da se ona može i trebala bi se povoditi preventivno tijekom cijele godine. Ako naime možemo vršiti zimski tretman zašto ne bi mogli vršiti i zimski prirodni pad varroe? Pa dakle upamtimo mjerni intervali se razlikuju od ožujka do rujna i od listopada do veljače.

  • Od ožujka do rujna: 2-3 dana do najviše 7 dana
  • Od listopada do veljače: 7-14 dana do najviše 21 dan

Najstariji načini nakon „dolaska” i širenja varroe iz azijskog kontinenta bili su pomoću antiparazitskih spojeva koji su se u veterini koristili za stoku. Neki neinformirani, needucirani pčelari i savezi još i dan danas preporučaju ta sredstva iako ona dokazano štete pčelama, ostavljaju rezuide u svim proizvodima, grinja stvara rezistentnost na njih i njihova upotreba zabranjena u mnogim državama uključivši i one države u kojima su se ista proizvodila ili se još proizvode.

Oksalna kiselina

Europski pčelari koji su se bavili tretmanom varoze i prije nego se ona pojavila u RH, koji su se također često suočavali s najrazličitijim propisima i zabranjenim kemijskim uglavnom veterinarskim sredstvima koja naravno mogu osim štetno djelovati na pčele dodatno zagaditi med i ostale proizvode, zabilježili su kako organske kiseline poput mravlje, octene, mliječne, limunske i oksalne (nalazimo u mnogim biljkama, uključujući Oxalis) se mogu vrlo efikasno koristiti u borbi protiv varroze pčela. Rađena su naravno i značajna revolucionarna istraživanja o učinkovitosti svake od njih.

Tako su i mliječna kiselina i octena kiselina pokazale učinkovitost u ubijanju varroe, ali oksalna je s vremenom postala organski izbor vrlo velike većine pčelara. Odobrena je za korištenje i mnogo se koristi u europskim zemljama, Kanadi i Novom Zelandu…

Postavlja se pitanje šteti li oksalna kiselina pčelama? Ne postoji nažalost idealno sredstvo koje ni malo ne šteti pčelama. Oksalna kiselina u nekim istraživanjima pokazala se kao 70x ubitačnija za varrou nego za pčele.

Vrlo je neobična za jednu organsku kiselinu koja je po prirodi “slaba” kiselina, jer ima vrlo visoku konstantu disocijacije, što znači da djeluje više poput “mineralne”, poput sumporne ili klorovodične kiseline, nego kao tipična karboksilna kiselina, poput octene ili limunske. Treba znati kako je oksalna kiselina oko 10.000 puta “jača” od na primjer octene kiseline u octu (ocat je 5% -tna otopina octene kiseline). Jača je i od limunske čije kristale možete bez posljedica posipati npr po vašem jeziku, dok bi uradite li to s oksalnom spržili jezik. Zato se za upotrebu i rukovanje oksalnom kiselinom koriste zaštitna sredstva: rukavice, zaštitne naočale, radno odijelo…

Pcelarstvo.HR / preporučena sredstva za tretman varoze:

Oksalna kiselina – isparavanje, koristi se preko isparivača u zimskom periodu kada su pčele u klupku ovisno o mikrolokaciji od studenog do siječnja. Za tretman košnice isparivačem koristi se 1 gram oksalne kiseline u prahu odnosno pakiranje od npr 100 grama dovoljno je za 100 košnica. Sredstvo se pokazalo učinkovito pa ga koriste pčelari širom svijeta. Tretman se koristi najviše 1x godišnje.

Oksalna kiselina – ukapavanje/špricanje, koristi se za ukapavanje ili špricanje u šećernoj otopini. Za pakiranje 100 grama oksalne trebamo 1,5litre tople vode i 1,5kg šećera (količinu pritom prilagodimo broju košnica koje treba tretirati). Pripremljena otopina je dovoljna za 60-70 košnica i treba ju iskoristiti unutar 7 dana od datuma pripreme. 25-35ml. je dovoljno za jednu pčelinju zajednicu ovisno o „jačini” pčelinje zajednice / količini pčela koje tretiramo. Za tretmane na ovaj način – ukapavanjem u ponudi možete pronaći danas i najrazličitije dozatore koji mogu prilično olakšati rad. Iskusan pčelar doziranje može vrlo precizno odraditi i špricanjem običnom ručnom špricom. Efikasnost je kod ovog načina prema iskustvima pčelara širom Europe nešto slabija nego kod tretmana isparivačima, no to se kompenzira manjom opasnošću za pčelara koji radi tretman.

Sredstva na bazi Timola

Timol/Thymol se pokazao kao vrlo efikasno sredstvo u suzbijanju varoze pčela koje neki malo vještiji pčelar može sam sebi vrlo lako pripremiti. Kako bi se izbjegla promjena okusa meda tretmane radimo kada na košnicama nema nastavaka/meda za vrcanje.

Timol tretmane možemo vršiti neposredno nakon uklanjanja nastavaka/okvira s medom za vrcanje.

Kada je aktivnost zajednice vrlo mala treba izbjegavati korištenje sredstava na bazi timola. Istodobno na jednom pčelinjaku tretiramo sve pčelinje zajednice. Na podnice košnice stavljamo nauljeni papir koji nakon vađenja spaljujemo.

Apiguard – korištenje proljeće – ljeto. Bezbojni do ružičasti gel u kojem jedna posudica sadrži 15g timola. rema uputama proizvođača idealna temperatura 20-25 °C (raspon 15-30°C)

APILIFE VAR® – korištenje proljeće – ljeto. Prema uputama proizvođača idealna temperatura 20-25 °C (raspon 15-30°C) / sredstvo koje se sastoji od mješavine 4 aktivna sastojka (timol, ulje eukaliptusa, kamfor i Levomentol). APILIFE VAR® je prirodno rješenje za liječenje i profilaksu u borbi protiv varoze pčela (Varroa Destructor ). Djeluje tako da pare gore navedenih ulja isparavaju i pune prostor košnice grinja se guši i otpada na podnicu.

Thymovar – korištenje proljeće – ljeto. Prema uputama proizvođača idealna temperatura 20-25 °C i ne bi trebalo upotrebljavati na temperaturama iznad 30°C / to je celulozna spužva kojoj je djelatna tvar Thymol 15g (žuta spužva veličine 50 x 145 x 4,3 mm). Primjena je identična kao kod APILIFE VAR®.

KarThymogel – sredstvo za efikasnu kontrolu varroe u pčelinjoj zajednici čija je djelatna tvar Timol. Korištenje proljeće – ljeto. Idealna temperatura 20-25 °C i ne bi trebalo upotrebljavati na temperaturama iznad 30°C. Osim isparavanja mirisa timola koja isparavaju i pune prostor košnice pa grinja se guši i otpada na podnicu pčele sudjeluju u direktnom kontaktu sa gelom pokušavajući ga odstraniti iz košnice što samo pojačava učinak. KarThymoGel se kao i kod korištenja Apiguarda naime hvata za dlačice na pčelama i one ga prenose po cijeloj košnici. U normalnim uvjetima daje visok prosjek uspješnosti, a taj postotak ovisi u primjeni ovisno o uvjetima na terenu./ Napomena: Nije u slobodnoj prodaji – samo prema narudžbi.

KarThimol trakice – sredstvo za efikasnu kontrolu varroe u pčelinjoj zajednici čija je djelatna tvar Timol. Korištenje proljeće – ljeto. Idealna temperatura 20-25 °C i ne bi trebalo upotrebljavati na temperaturama iznad 30°C . KarThymol trakice prema uputama na stranici pcelarstvo.hr ako ste imalo spretan pčelar možete proizvesti i sami. I za kraj: Zakon RH je usko interesno fleksibilan pa naravno dopušta i neka druga sredstva u borbi protiv varoze pčela, no iz vlastitog iskustva i u kontaktu sa pčelarima širom EU ista nemamo namjeru savjetovati za upotrebu u suzbijanju varoze pčela jer je korist samih tretmana manja od štete koju nanose pčelinjim proizvodima i zajednicama. Uglavnom se radi o sredstvima koja se koriste u suzbijanju nametnika u stočarstvu točnije u suzbijanju nametnika vrsti kojima pripada i sama medonosna pčela.

Kolačiće koristimo za personalizaciju sadržaja i oglasa, pružanje značajki društvenih mreža i medija te analizu našeg prometa.

Također dijelimo informacije o vašoj upotrebi naše stranice s našim partnerima na društvenim mrežama, oglašavanju i analitici.

View more
Cookies settings
Prihvati
Odustani
Privatnost & prikupljanje kolačića
Privacy & Cookies policy
Cookie name Active

Tko smo mi

Pravila privatnosti odnosi se na domenu i sve poddomene stanice: https://www.pcelarstvo.hr koju pokreće i nadzire udruga pčelara i građana \\\\\\\\\\\\\\\\\\\\\\\\\\\\\\\"Pčelarstvo online\\\\\\\\\\\\\\\\\\\\\\\\\\\\\\\"!

Komentari

Kada posjetitelji ostave komentare, prikupljamo podatke prikazane u obrascu za komentare, kao i pripadajuću IP adresu i niz vezan uz korisnički preglednik kao pomoć u otkrivanju neželjene pošte.

Anonimizirani niz stvoren iz vaše adrese e-pošte (koji se naziva i hash) može se pružiti usluzi Gravatar kako bi provjerio koristite li je. Pravila o privatnosti usluge Gravatar dostupna su ovdje: https://automattic.com/privacy. Nakon odobrenja vašeg komentara, vaša profilna slika vidljiva je javnosti u kontekstu vašeg komentara.

Media

Ako slike prenosite i šaljete na ovo mjesto, izbjegavajte prijenos slika s ugrađenim podacima o lokaciji (EXIF GPS). Posjetitelji web stranice mogu preuzeti i izvući podatke o lokaciji sa slika na web mjestu.

Kolačići

Ako ostavite komentar na našoj web stranici, možete se odlučiti za spremanje svog imena, adrese e-pošte i web mjesta u kolačiće. Ovo je omogućeno i prilagođeno za vašu udobnost kako ne biste morali ponovno svaki puta popunjavati svoje podatke u namjeri da ostavite neki novi komentar. Ovi će kolačići trajati godinu dana.

Ako posjetite našu stranicu za prijavu, postavit ćemo privremeni kolačić kako bismo utvrdili prihvaća li vaš preglednik kolačiće. Ovaj kolačić ne sadrži i ne prikuplja osobne podatke i odbacuje se kada zatvorite preglednik.

Kada se prijavite, postavit ćemo i nekoliko kolačića za spremanje vaših podataka za prijavu i izbora prikaza na zaslonu. Kolačići za prijavu traju dva dana, a kolačići s opcijama zaslona traju godinu dana. Smo ako odaberete \\\\\\\\\\\\\\\\\\\\\\\\\\\\\\\"Zapamti me\\\\\\\\\\\\\\\\\\\\\\\\\\\\\\\", vaša prijava trajat će dva tjedna. Ako se odjavite sa svog računa, kolačići za prijavu bit će uklonjeni.

Ako uredite ili objavite članak ovisno o dodijeljenim ovlastima, dodatni će se kolačić spremiti u vaš preglednik. Ovaj kolačić ne uključuje osobne podatke i jednostavno ukazuje na ID posta članka koji ste upravo uredili. Istječe nakon 1 dana.

Ugrađeni sadržaj s drugih web mjesta
Članci na ovom web mjestu mogu sadržavati ugrađeni sadržaj (npr. Videozapisi, slike, članci itd.). Ugrađeni sadržaj s drugih web mjesta ponaša se na potpuno isti način kao da je posjetitelj posjetio drugo web mjesto.

Te vanjske web stranice mogu prikupljati podatke o vama, koristiti kolačiće, ugrađivati ​​dodatno praćenje treće strane i nadzirati vašu interakciju s tim ugrađenim sadržajem, uključujući praćenje vaše interakcije s ugrađenim sadržajem ako imate račun i ako ste prijavljeni na to web mjesto.

S kime dijelimo vaše podatke
Ako zatražite poništavanje zaporke, vaša će se IP adresa nalaziti u e-poruci za poništavanje.

Koliko dugo zadržavamo vaše podatke)
Ako ostavite komentar, komentar i njegovi metapodaci zadržavaju se na neodređeno vrijeme osim u slučajevima kad budu kao takvi iz nekog razloga obrisani (neprimjereni, vulgarni, uvrjedljivi komentari i sl.). To je tako da automatski možemo prepoznati i odobriti sve daljnje komentare umjesto da ih držimo u redu za umjeravanje.

Za korisnike koji se registriraju na našem web mjestu (ako ih ima), također pohranjujemo osobne podatke koje daju u svom korisničkom profilu. Svi korisnici mogu u bilo kojem trenutku vidjeti, urediti ili izbrisati svoje osobne podatke (osim što ne mogu promijeniti korisničko ime). Administratori web stranica također mogu vidjeti i urediti te podatke.

Koja prava imate nad svojim podacima
Ako imate korisnički račun na ovoj web lokaciji ili ste ostavili komentare, možete zatražiti primanje datoteke osobnih podataka koje imamo o vama, uključujući sve podatke koje ste nam dostavili. Također možete zatražiti da izbrišemo sve osobne podatke koje imamo o vama. To ne uključuje podatke koje smo obvezni čuvati u administrativne, pravne ili sigurnosne svrhe.

Gdje šaljemo vaše podatke
Komentari posjetitelja mogu se provjeriti putem automatizirane usluge otkrivanja neželjene pošte.

Save settings
Cookies settings