Matična mliječ
Matična mliječ, (royal yelly, gelee royale) je prirodni stimulator koji sadrži visoku koncentraciju biološki aktivnih tvari, osobito mnogo pantonske kiseline koja daje organizmu vitalnost. Matična mliječ je kremasta, lijepljiva, mliječno bijela, jako kisela supstanca sa malo gorčim ukusom i specifičnim mirisom.
Pčelinja matična mliječ se još opravdano u svijetu naziva čudo prirode jer u njoj je između ostalog tajna moći opstanka pčela tijekom tisuća godina, ali ista ima i terapijske efekte na ljude svih dobnih skupina. Snaga učinka matične mliječi leži i u jedinsvenom fenomenu prirode da hrana legla određuje da li će se razviti matica, radilica ili trut.
Matična mliječ, (royal yelly, gelee royale) prirodni je stimulator koji sadrži visoku koncentraciju biološki aktivnih tvari, osobito mnogo pantonske kiseline koja daje organizmu vitalnost. Matična mliječ je kremasta, lijepljiva, mliječno bijela, jako kisela supstanca sa malo gorčim ukusom i specifičnim mirisom.
Pčele radilice u starosti od 5-15 dana izlučuju iz svojih nadždrijelnih žlijezda supstancu bogatu proteinima i drugim dragocjenim supstancama koje se osobito stvaraju u velikim količinama za vrijeme obilne paše peludi.
Ovim proizvodom pčele hrane maticu za vrijeme njenog razvoja, a kasnije u toku cijelog života. Također se zna kako se mlade larve pčela radilica i trutova hrane matičnom mliječi u svom ranom razvoju cca:3 dana, da bi se kasnije hranile medom i peludi.
Matičnu mliječ najčešće upotrebljavamo kao 50% otopinu mliječi u alkoholu ili pomiješane s medom, uz što duže zadržavanje ispod jezika. Dugo zadržavanje ispod jezika je važno jer na taj način se apsorbira u tijelo preko žlijezda slinovnica.
Matična mliječ spada među najvrijednije pčelinje proizvode. Privlači pažnju naučnika i potrošača, posebno u nekim zemljama kao poput Japana, gdje se troši na stotine tona ovog proizvoda.
Najveći proizvođači matičine mliječi u svijetu su Kina i Tajvan gdje se godišnje proizvede preko 1.000 tona. Kod nas se matična mliječ svakako premalo koristi, obično kao gotov proizvod, upakiran sa raznim dodacima. Mliječ pčela medarica imaju antugljivična i antivrusna svojstva. Unosom mliječi u ljudski organizam povačava se njegova otpornost na virusne i druge infekcije.
Neki pozitivni učinci mliječi u istraživanjima:
- stimulaciju spolnog sustava – potiče rad i brži razvoj spolnih organa
- stimulaciju živčanog sustava – pojačava lučenje adrenalina, intravensko ubrizgavanje mliječi pojačava disanje
- imunološki sustav – blokira oslobađanje histamina i smanjuje serumske razine antigen specifičnog IgE
- tjelesnu izdržljivost -povečava tjelesnu izdržljivost i smanjuje zamor, posebice kod ljudi koji obavljaju težek tjelesni rad, sportaša u pripremnom i natjecateljskom periodu
- krvni tlak – utječe na normalizaciju visokog i niskog krvnog tlaka
- zacijeljivanje kostiju – brže zarastanje kostiju i zatvaranje frakturnih pukotina
- zacijeljivanje rana – antiupalni učinak doprinosu bržem zacijeljivanju rana
- jetru – potiče obnavljanje i štiti stanice od oštečenja
Matična mliječ kao tinktura omogućava djelotvornu primjenu jer razblaženi alkohol ispod jezika širi pore sluznice i omogućava izravno ulaženje u krvotok. Ovaj prirodni dodatak prehrani mogu koristiti svi ,neovisno o spolu i životnoj dobi.
Oprez! Obzirom da matična mliječ nastaje iz mješavine cvjetnog peluda, meda i sekreta žlijezda slinovnica pčela, osobe koje pate od peludne alergije trebaju ga oprezno koristiti. Preporučuje se uzimati matična mliječ uz med jer je tako mnogo djelotvornija. Treba ju držati na hladnom jer se na toplom vrlo brzo razgrađuje.
Znanstvenici su u jednom ispitivanju hranili matičnom mliječi i druge životinje kako bi ustanovili djeluje li ista i na ostale životinje pa su došli do iznenađujućih podataka:
Život svinja i pijetlova povećao se do 30%. Nekim vrstama muha hranjene matičnom mliječi su povećane sposobnosti u svim segmentima. Kokoši nesilice hranjene matičnom mliječi nesle su dvostruko više jaja i starije nesilice su počele nesti ponovno nakon hranjenja sa matičnom mliječi.
Najčešća pitanja korisnika i odgovori vezani uz pčelinju matičnu mliječ:
- Može li se matična mliječ proizvesti industrijskim putem?
Ne, to je još jedan od pčelinjuh proizvoda koje je nemoguće proizvesti bez pčela. Naime iako su neki sastojci otkriveni i potvrđeni postoje brojni koji su za sada još uvijek potpuno nepoznati bilo kome osim pčelama. Matična je mliječ specifičan i jedinstven proizvod isključivo pčela, pa ju čak ni sve pčele ne proizvode. Dr. Albert Sáenz od Pasteur instituta u Parizu jednom prilikom je napisao: “Otkriveno je do 97% supstanci Matične Mliječi. To je još jedan proizvod iz košnice koji ima dozu pčelinje magije. Pretpostavljam da će znanost jednog dana shvatiti koji su to nepoznati elementi unutar sastava Matične Mliječi, tada će znanstvenici pokušati dobiti istu industrijskim putem Do tada, jedino mjesto na kojem se može proizvesti ova tvar je unutar pčelinje zajednice i pomoću pčela”.
2. Što je matična mliječ?
Ukratko, matična mliječ je kremasta žuta sustanca koju luče pčele u košnici, za hranu i matice. Sekrecija se vrši iz žlijezda hypopharyngeal koje se nalaze na obje strane pčelinje glave
3. Zbog čega je matična mliječ tako skupa?
Matičnu mliječ proizvode samo neke kućne pčele, proces pojačane proizvodnje, vađenje matične mliječi i pakiranje pa potom skladištenje osim što se odvija u potpunosti ručno. Samo vađenje potrebno je vremenski tempirati kako se ličinke ne bi počele njome hraniti te vaditi ručno malenom drvenom žličicom i to od pčelara zahtjeva veliku strpljivost i iskustvo. Pčelinje zajednice prije svega moraju biti snažne i stimulirane za proces pojačane proizvodnje matične mliječi. Samo se dio pčelara specijalizira tijekom vremena na vađenje ovog vrijednog proizvoda.
4. Što je bolje: matična liječ u prahu ili svježa?
Svakako svježa i to je neusporediv odnos. Dakako da ni matična mliječ u prahu nije “za odbaciti” no ona najčešće dolazi u takvom stanju u kombinaciji s vitaminima i to ne bez razloga već kako bi se “osjećaj” učinka malo približio uzimanju sviježe. Sviježa dnevna doza matične mliječi za odraslu osobu mjeri se u miligramima.