![Ocat od meda – Što je medeni ocat i za što je dobar? Ocat od meda – Što je medeni ocat i za što je dobar?](https://i0.wp.com/pcelarstvo.hr/wp-content/uploads/2023/03/ocat.jpg?fit=640%2C427&ssl=1)
Ocat od meda – Što je medeni ocat i za što je dobar?
Ocat od meda nije direktan proizvod pčela, proizvode ga uglavnom pčelari, što je i razumljivo zbog osnovnog sastava – meda kojeg imaju uglavnom u dovoljnim količinama.
Što je medeni ocat?
To je ocat, octena kiselina, baš poput poznatijeg “običnog octa”, razlika je da se ocat od meda kao što i sam naziv po sebi govori proizvodi, pogađate – od meda. To nije klasična uobičajena vrsta octa, no nije ni zbog svojih svojstava nepoznata komercijalna vrsta octa. Ocat od meda proizvodi se na primjer vrlo dugo u Italiji, Francuskoj, Rumunjskoj pa i Španjolskoj. U Hrvatskoj je dostupna zadnjih nekoliko desetljeća no kao takav se traži sve više i više što znači da su kupci i konzumenti shvatili sve njegove blagodati.
“Ocat mora proći kroz osnovna 3 koraka u proizvodnji dok se dobije medni ocat: fermentaciju, inokulaciju acetobakterom i izloženost kisiku” – Antun Karlović – Varaždin
Završni proces same proizvodnje octa traje prema recepturama koje se generacijama koriste u Pčelarstvu Karlović iz Varaždina između 18 mjeseci i 2 godine kako bi se dobio LOT, odnosno serija octa od meda. Gotovo kao i kod “medne rakije”, koja je u stvari liker od meda, a koja mora da bi poprimila završnu punoću odležati minimalno 36 mjeseci nakon proizvodnje.
Med i ocat sadrže antioksidanse, koji igraju važnu ulogu u smanjenju štetnih molekula kisika – slobodnih radikala u tijelu. Antioksidansi pomažu smanjiti rizik od razvoja određenih bolesti kao što su karcinomi, kao i smanjiti znakove starenja i boriti se protiv vrsta demencije.
Nekoliko specifičnih prednosti mednog octa:
- Poboljšava probavu
- Njeguje i pomlađuje kožu
- Pomaže u mršavljenju
- Sprječava apatiju, peludnu groznicu, grlobolju, nelagodu u želucu
- Potiče cirkulaciju krvi
- Med u kombinaciji s medeni octom u jednakim količinama, koji se konzumiraju oralno žličicom, izvrstan je tradicionalni lijek “pučke medicine” za upalu grla i kašalj
I dok klasični industrijski ocat sadrži u sastavu konzervans ili dodatak za povećanje kiselosti medni ocat sve to ima u prirodnim sastojcima. Ocat od meda je sam po sebi anti-skorbutik i anti-bilious, dok se razrijeđen pretvara u vrlo osvježavajući napitak.
Upamtite: Ni jedan se ocat, pa tako ni ocat od meda ne smije uzimati u velikim količinama.
![](https://i0.wp.com/pcelarstvo.hr/wp-content/uploads/2023/03/medni_ocat.jpg?resize=640%2C393&ssl=1)