Radovi u pčelinjaku
Kolovoz (lat. Augustus)

Kolovoz (lat. Augustus)

Kolovoz je posljednji od tri ljetna mjeseca. Glavne pčelinje paše su uglavnom završile, te ovisno o vremenskim uvjetima u predstojećem razdoblju još se može vrcati livada, zlatošipka, vrijes i metvica. Kolovoz predstavlja vrijeme godišnjih odmora, međutim u pčelarstvu se kolovoz smatra ka mjesec kada prelazimo u novu pčelarsku godinu.

Jedan od razloga je da tada pčele počinju pripreme za ulazak u zimu. Iz svakog jajašca koje matica položi u mjesecu kolovozu izlaze mlade pčele koje moraju preživjeti zimu i zbog toga u tim leglima ne smije biti varroe. Dakle zaštitu protiv varoze pčela počinjemo obavljati već krajem srpnja i provodimo ju tijekom kolovoza. Matica u ovom mjesecu postepeno smanjuje zalijeganje jajašca pa ju možemo i malo “stimulirati” za taj posao dodavanjem sirupa u omjeru 1:1 kako bi imala osjećaj normalnog unosa.

Vrućine i suše koje su u kolovozu uobičajene za RH osobito područje Dalmacije i otoka treba shvatiti ozbiljno te pomoći pčelinjem nagonu u održavanju temperature košnice. Održavanje higijenskih pojila te redovito mijenjanje i dopunjavanje vode treba biti sastavni dio posjeta pčelinjaku tijekom cijele sezone, pa to ne treba nadam se posebno ni isticati u ovom tradicijski najtoplijem mjesecu u godini kada je voda u pčelinjaku osobito važna.

Sirup za stimulaciju matice:

Početkom kolovoza dodajemo svakom pčelinjem društvu obogaćenu pogaču ili šećerni sirup. Svakako je bolje i učinkovitije dodavanje sirupa. Prilikom dodavanja sirupa oprez: da ne bi izazvali grabež, slučajno proliven sirup po vanjskom dijelu košnice obilno isprati vodom. Posebnu pažnju prije dodavanja sirupa u hranilice obratiti na njenu ispravnost kako ne se bi iz hranilice sirup izlijevao po pčelama ili košnici.

  • Sprečavanje rojenja pčela na pčelinjaku
  • Sprečavanje ojenja pčela na pčelinjak
  • voda u pčelinjaku

Priprema sirupa za pčele:

U 6 litara vode otopimo 4 kg šećera. U dobivenu smjesu dodamo svježe prikupljenu pelud koju prethodno otopimo u malo vode i 3-5 grama limunske kiseline.

Omjer voda / šećer možemo i mijenjati prema tome želimo li rjeđi ili gušći sirup, ovisno o tome želimo li da pčele unose više ili manje peludi.
Ako pčelama pripremimo rjeđi sirup one će unositi više peludi, kod gušćeg će sirupa pčele blokirati maticu medom koji smještaju u blizini legla.
Prihranu pčela završavamo do kraja kolovoza-sredine rujna, ovisno o vremenu jer u slučaju da nastavimo sa prihranom matica će i dalje nastaviti sa zalijeganjem što nije preporučljivo znamo li da ciklus razvoja pčele traje oko 20 dana. Na to treba obratiti pozornost.

Mogućnost sigurnije prihrane bez da izazovemo grabež prolijevanjem ili curenjem sirupa: Karnister napunimo do polovine i stavimo ga u duboku podnicu ili u prazan nastavak / polu nastavak iznad ili ispod nastavaka sa medištem-plodištem što se može vidjeti na slikovnom prikazu ispod….

prihrana pčela sirupom

Kolačiće koristimo za personalizaciju sadržaja i oglasa, pružanje značajki društvenih mreža i medija te analizu našeg prometa.

Također dijelimo informacije o vašoj upotrebi naše stranice s našim partnerima na društvenim mrežama, oglašavanju i analitici.

View more
Cookies settings
Prihvati
Odustani
Privatnost & prikupljanje kolačića
Privacy & Cookies policy
Cookie name Active

Tko smo mi

Pravila privatnosti odnosi se na domenu i sve poddomene stanice: https://www.pcelarstvo.hr koju pokreće i nadzire udruga pčelara i građana \\\\\\\\\\\\\\\\\\\\\\\\\\\\\\\"Pčelarstvo online\\\\\\\\\\\\\\\\\\\\\\\\\\\\\\\"!

Komentari

Kada posjetitelji ostave komentare, prikupljamo podatke prikazane u obrascu za komentare, kao i pripadajuću IP adresu i niz vezan uz korisnički preglednik kao pomoć u otkrivanju neželjene pošte.

Anonimizirani niz stvoren iz vaše adrese e-pošte (koji se naziva i hash) može se pružiti usluzi Gravatar kako bi provjerio koristite li je. Pravila o privatnosti usluge Gravatar dostupna su ovdje: https://automattic.com/privacy. Nakon odobrenja vašeg komentara, vaša profilna slika vidljiva je javnosti u kontekstu vašeg komentara.

Media

Ako slike prenosite i šaljete na ovo mjesto, izbjegavajte prijenos slika s ugrađenim podacima o lokaciji (EXIF GPS). Posjetitelji web stranice mogu preuzeti i izvući podatke o lokaciji sa slika na web mjestu.

Kolačići

Ako ostavite komentar na našoj web stranici, možete se odlučiti za spremanje svog imena, adrese e-pošte i web mjesta u kolačiće. Ovo je omogućeno i prilagođeno za vašu udobnost kako ne biste morali ponovno svaki puta popunjavati svoje podatke u namjeri da ostavite neki novi komentar. Ovi će kolačići trajati godinu dana.

Ako posjetite našu stranicu za prijavu, postavit ćemo privremeni kolačić kako bismo utvrdili prihvaća li vaš preglednik kolačiće. Ovaj kolačić ne sadrži i ne prikuplja osobne podatke i odbacuje se kada zatvorite preglednik.

Kada se prijavite, postavit ćemo i nekoliko kolačića za spremanje vaših podataka za prijavu i izbora prikaza na zaslonu. Kolačići za prijavu traju dva dana, a kolačići s opcijama zaslona traju godinu dana. Smo ako odaberete \\\\\\\\\\\\\\\\\\\\\\\\\\\\\\\"Zapamti me\\\\\\\\\\\\\\\\\\\\\\\\\\\\\\\", vaša prijava trajat će dva tjedna. Ako se odjavite sa svog računa, kolačići za prijavu bit će uklonjeni.

Ako uredite ili objavite članak ovisno o dodijeljenim ovlastima, dodatni će se kolačić spremiti u vaš preglednik. Ovaj kolačić ne uključuje osobne podatke i jednostavno ukazuje na ID posta članka koji ste upravo uredili. Istječe nakon 1 dana.

Ugrađeni sadržaj s drugih web mjesta
Članci na ovom web mjestu mogu sadržavati ugrađeni sadržaj (npr. Videozapisi, slike, članci itd.). Ugrađeni sadržaj s drugih web mjesta ponaša se na potpuno isti način kao da je posjetitelj posjetio drugo web mjesto.

Te vanjske web stranice mogu prikupljati podatke o vama, koristiti kolačiće, ugrađivati ​​dodatno praćenje treće strane i nadzirati vašu interakciju s tim ugrađenim sadržajem, uključujući praćenje vaše interakcije s ugrađenim sadržajem ako imate račun i ako ste prijavljeni na to web mjesto.

S kime dijelimo vaše podatke
Ako zatražite poništavanje zaporke, vaša će se IP adresa nalaziti u e-poruci za poništavanje.

Koliko dugo zadržavamo vaše podatke)
Ako ostavite komentar, komentar i njegovi metapodaci zadržavaju se na neodređeno vrijeme osim u slučajevima kad budu kao takvi iz nekog razloga obrisani (neprimjereni, vulgarni, uvrjedljivi komentari i sl.). To je tako da automatski možemo prepoznati i odobriti sve daljnje komentare umjesto da ih držimo u redu za umjeravanje.

Za korisnike koji se registriraju na našem web mjestu (ako ih ima), također pohranjujemo osobne podatke koje daju u svom korisničkom profilu. Svi korisnici mogu u bilo kojem trenutku vidjeti, urediti ili izbrisati svoje osobne podatke (osim što ne mogu promijeniti korisničko ime). Administratori web stranica također mogu vidjeti i urediti te podatke.

Koja prava imate nad svojim podacima
Ako imate korisnički račun na ovoj web lokaciji ili ste ostavili komentare, možete zatražiti primanje datoteke osobnih podataka koje imamo o vama, uključujući sve podatke koje ste nam dostavili. Također možete zatražiti da izbrišemo sve osobne podatke koje imamo o vama. To ne uključuje podatke koje smo obvezni čuvati u administrativne, pravne ili sigurnosne svrhe.

Gdje šaljemo vaše podatke
Komentari posjetitelja mogu se provjeriti putem automatizirane usluge otkrivanja neželjene pošte.

Save settings
Cookies settings