Radovi u pčelinjaku
Svibanj (lat. Maius)

Svibanj (lat. Maius)

U mjesecu svibnju razvoj pčelinjih zajednica se nastavlja ubrzanim intezitetom. Svibanj je osim toga mjesec u godini kada pčelari počinju ubirati plodove dosadašnjih radova u pčelinjaku. Zbog tih činjenica, ali i zbog bujanja vegetacije pčelari su u svibnju gotovo svakodnevno u pčelinjaku.

Svi dosadašnji radovi sa maticama bili su usmjereni na što jače i bolje polaganje jajašaca, dok u ovom mjesecu najčešće pčelari koliko toliko ograničavaju maticu. Taj posao se obavlja 10-15 dana prije jakih glavnih pčelinjih paša poput bagremovih, kestenovih, amorfe, kadulje…. Jake pčelinje zajednice kod košnica-nastavljača mogu doseći brojku od 60-80.000 pčela koja u idealnim uvjetima tada dnevno unosi velike količine nektara.

Kod LR košnica i sličnih nastavljača – košnica sa nastavcima u svibnju ponovno vršimo rotaciju nastavaka košnice tako da gornji nastavak stavljamo na prvo mjesto dok donji – prvi nastavak sa podnice podižemo gore. Slabije zajednice možemo pojačati unosom okvira s poklopljenim leglom iz jakih zajednica sa ili bez pratećih pčela pazeći pritom da ne prenesemo i maticu.

Radovi u pčelinjaku za mjesec svibanj:

  • dovršavati poslove vezane uz stvaranje jakih pčelinjih zajednica
  • ograničavati prostor matici za zalijeganje jajašaca
  • spriječiti stvaranje rojevnog nagona u košnici
  • dopuniti prostor satnim osnovama
  • ukoliko je moguće približiti pčele što jačoj pčelinjoj paši
  • osiguravati prostranost medišnog i plodišnog dijela košnice
  • planiraju se i osnivaju nove pčelinje zajednice
  • što više se proširuje leto – ulaz košnice

Priprema nastavaka za pčelinju pašu:

Plodišni dio svake košnice u pčelinjaku trebamo razmjestiti na taj način da okvir sa maticom stavimo u sredinu plodišnog dijela košnice dok do njega stavljamo sa svake strane po jedan okvir sa razrađenim saćem kako bi matica imala mjesta za polaganje jajašca.

Prvi i deseti okvir plodišnog dijela košnice popunjavamo sa peludnim okvirima dok ostatak popunjavamo sa praznim okvirima sa užičenom satnom osnovom. Ukoliko pčelarimo sa matičnom rešetkom u tom slučaju stavljamo ju na prvi nastavak.

Drugi nastavak popunjavamo sa satnim osnovama, pritom možemo jedan ili dva okvira u sredini popuniti sa razrađenim saćem djelomično ili ne popunjenim medom.

Treći nam nastavak služi da u njega smjestimo izvađene okvire sa leglom (sredina) dok na ostala prazna mjesta u trećem nastavku stavljamo okvire s medom.

Sprečavanje rojenja u košnici:

Radno raspoloženje pčelinje zajednice bez nagona za rojenjem prije i tijekom glavnih pčelinjih paša san je svakog pčelara. Rojenje zajednice u to vrijeme znači gubitak cijelokupnog dotadašnjeg truda vezanog uz prinose meda. Pčela medarica kojom se pčelari na području RH ima pojačan prirodan nagon, usprkos pokušajima selekcioniranja i smanjenja tog nagona, za rojenjem osobito prije glavne bagremove paše koja u našim uvjetima predstavlja najjaču pčelinju pašu.

Treba znati da je rojenje pčela njihov prirodan nagon za održanjem vrste prisutan kod pčela oduvijek. Taj ih je nagon uspio održati da tisućama godina budu najprisutniji oprašivači flore na našoj planeti.

Da spriječimo rojenje u vrijeme kad nam ono predstavlja gubitak prinosa trebamo u košnici osigurati prije svega idealnu ventilaciju. Prostor u medištu i plodištu treba uvijek biti popunjen praznim okvirima da pčele imaju što raditi. One moraju imati mjesta za unos nektara, mlade pčele moraju imati prazne ili okvire sa satnim osnovama za lučenje voska iz voštanih žlijezda.

Okvire sa poklopljenim leglom pravovremeno treba premještati u gornji dio košnice. Dok je kranja mjera ovisna od košnice do košnice zamjena stare, sklonije rojenju, matice novom mladom iz selekcije.

Kolačiće koristimo za personalizaciju sadržaja i oglasa, pružanje značajki društvenih mreža i medija te analizu našeg prometa.

Također dijelimo informacije o vašoj upotrebi naše stranice s našim partnerima na društvenim mrežama, oglašavanju i analitici.

View more
Cookies settings
Prihvati
Odustani
Privatnost & prikupljanje kolačića
Privacy & Cookies policy
Cookie name Active

Tko smo mi

Pravila privatnosti odnosi se na domenu i sve poddomene stanice: https://www.pcelarstvo.hr koju pokreće i nadzire udruga pčelara i građana \\\\\\\\\\\\\\\\\\\\\\\\\\\\\\\"Pčelarstvo online\\\\\\\\\\\\\\\\\\\\\\\\\\\\\\\"!

Komentari

Kada posjetitelji ostave komentare, prikupljamo podatke prikazane u obrascu za komentare, kao i pripadajuću IP adresu i niz vezan uz korisnički preglednik kao pomoć u otkrivanju neželjene pošte.

Anonimizirani niz stvoren iz vaše adrese e-pošte (koji se naziva i hash) može se pružiti usluzi Gravatar kako bi provjerio koristite li je. Pravila o privatnosti usluge Gravatar dostupna su ovdje: https://automattic.com/privacy. Nakon odobrenja vašeg komentara, vaša profilna slika vidljiva je javnosti u kontekstu vašeg komentara.

Media

Ako slike prenosite i šaljete na ovo mjesto, izbjegavajte prijenos slika s ugrađenim podacima o lokaciji (EXIF GPS). Posjetitelji web stranice mogu preuzeti i izvući podatke o lokaciji sa slika na web mjestu.

Kolačići

Ako ostavite komentar na našoj web stranici, možete se odlučiti za spremanje svog imena, adrese e-pošte i web mjesta u kolačiće. Ovo je omogućeno i prilagođeno za vašu udobnost kako ne biste morali ponovno svaki puta popunjavati svoje podatke u namjeri da ostavite neki novi komentar. Ovi će kolačići trajati godinu dana.

Ako posjetite našu stranicu za prijavu, postavit ćemo privremeni kolačić kako bismo utvrdili prihvaća li vaš preglednik kolačiće. Ovaj kolačić ne sadrži i ne prikuplja osobne podatke i odbacuje se kada zatvorite preglednik.

Kada se prijavite, postavit ćemo i nekoliko kolačića za spremanje vaših podataka za prijavu i izbora prikaza na zaslonu. Kolačići za prijavu traju dva dana, a kolačići s opcijama zaslona traju godinu dana. Smo ako odaberete \\\\\\\\\\\\\\\\\\\\\\\\\\\\\\\"Zapamti me\\\\\\\\\\\\\\\\\\\\\\\\\\\\\\\", vaša prijava trajat će dva tjedna. Ako se odjavite sa svog računa, kolačići za prijavu bit će uklonjeni.

Ako uredite ili objavite članak ovisno o dodijeljenim ovlastima, dodatni će se kolačić spremiti u vaš preglednik. Ovaj kolačić ne uključuje osobne podatke i jednostavno ukazuje na ID posta članka koji ste upravo uredili. Istječe nakon 1 dana.

Ugrađeni sadržaj s drugih web mjesta
Članci na ovom web mjestu mogu sadržavati ugrađeni sadržaj (npr. Videozapisi, slike, članci itd.). Ugrađeni sadržaj s drugih web mjesta ponaša se na potpuno isti način kao da je posjetitelj posjetio drugo web mjesto.

Te vanjske web stranice mogu prikupljati podatke o vama, koristiti kolačiće, ugrađivati ​​dodatno praćenje treće strane i nadzirati vašu interakciju s tim ugrađenim sadržajem, uključujući praćenje vaše interakcije s ugrađenim sadržajem ako imate račun i ako ste prijavljeni na to web mjesto.

S kime dijelimo vaše podatke
Ako zatražite poništavanje zaporke, vaša će se IP adresa nalaziti u e-poruci za poništavanje.

Koliko dugo zadržavamo vaše podatke)
Ako ostavite komentar, komentar i njegovi metapodaci zadržavaju se na neodređeno vrijeme osim u slučajevima kad budu kao takvi iz nekog razloga obrisani (neprimjereni, vulgarni, uvrjedljivi komentari i sl.). To je tako da automatski možemo prepoznati i odobriti sve daljnje komentare umjesto da ih držimo u redu za umjeravanje.

Za korisnike koji se registriraju na našem web mjestu (ako ih ima), također pohranjujemo osobne podatke koje daju u svom korisničkom profilu. Svi korisnici mogu u bilo kojem trenutku vidjeti, urediti ili izbrisati svoje osobne podatke (osim što ne mogu promijeniti korisničko ime). Administratori web stranica također mogu vidjeti i urediti te podatke.

Koja prava imate nad svojim podacima
Ako imate korisnički račun na ovoj web lokaciji ili ste ostavili komentare, možete zatražiti primanje datoteke osobnih podataka koje imamo o vama, uključujući sve podatke koje ste nam dostavili. Također možete zatražiti da izbrišemo sve osobne podatke koje imamo o vama. To ne uključuje podatke koje smo obvezni čuvati u administrativne, pravne ili sigurnosne svrhe.

Gdje šaljemo vaše podatke
Komentari posjetitelja mogu se provjeriti putem automatizirane usluge otkrivanja neželjene pošte.

Save settings
Cookies settings